De zomer loopt op zijn einde en de kleurrijke zomerbloeiers beginnen te verwelken. Vraag jij je af hoe je ook in de herfst en winter van een mooie bloembak kunt blijven genieten? Goed nieuws: genoeg opties voor de koudere maanden. Voor tips bezochten we onze huishovenier Ernst-Jan.
Een slimme keuze is om te kiezen voor groenblijvende planten. Deze planten behouden hun bladeren en kleur, zelfs tijdens de wintermaanden. Zo blijven jouw bloembakken er verzorgd uitzien, zonder dat je telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Populaire opties zijn bijvoorbeeld Geum (Nagelkruid) en Nandina (Schijnbamboe). Deze soorten zijn goed bestand tegen kou en passen ook nog eens mooi bij het douglashout.
De plant Geum (Nagelkruid) kent een aantal mooie soorten die solitair of juist samen met andere planten een prachtige vulling voor de bloembak vormen. De hoogte van het groenblijvende, polvormende en bodembedekkende blad ligt tussen de 20 en 30 centimeter. De bloembak krijgt hierdoor een mooie groene kruin. In de maanden mei tot en met augustus bloeien de meeste soortvarianten uitbundig met bloemen die rond de 50 centimeter hoog worden. Het fijne aan de Geum is dat de bloemen stuk voor stuk prachtig zijn. Daarbij kent de Geum veel kleurvariaties, zodat er veel te kiezen is. De Geum is geschikt voor bloembakken die een plek hebben in de zon of halfschaduw. Favoriete Geum soorten van Ernst-Jan zijn de Geum ‘Mai Tai’, Geum ‘Bell bank’, Geum ‘Rivale’ en Geum ‘Lemon Drops’.
De plant Nandina (Schijnbamboe) kent eveneens een aantal mooie soorten die perfect passen in bloembakken. De naam Schijnbamboe verklapt al dat het geen bamboeplant is. Over woekeren hoeft u zich geen zorgen te maken. De Nandina soorten kenmerken zich door prachtig groen blad in de zomer, mooi rood blad in de herfst en nieuw blad in de kleuren brons/blauwgrijs. Ook hebben veel Nandina varianten aansprekende witte bloemtrossen die in de wintermaanden zijn omgetoverd tot mooie rode bessentrossen. Deze bessentrossen kunnen weer goed gebruikt worden in kerststukjes. Ernst-Jan werkt graag met Nandina, omdat het een sterke plant is die in ieder seizoen weer iets speciaals brengt. De Nandina houdt niet van hete middagzon en vindt het ook fijn in de schaduw. Als je op zoek bent naar een compactblijvende plant dan zijn de Nandina domestica Compacta, of Nandina domestica Monfar goede opties. Mag de Nandina juist meer body krijgen, kijk dan naar bijvoorbeeld Nandina domestica. Deze heesters kunt u in diverse maten krijgen.
Met deze adviezen blijven de bloembakken zorgen voor een fijn, groen terras, tuin of balkon. Wij danken Ernst-Jan hartelijk voor deze mooie tips en inzichten.