Douglashout bloembak vlonderplank

Moet ik mijn bloembak behandelen?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag: moet ik de douglashouten bloembak(ken) ook behandelen, voordat ik deze in gebruik neem? Een goede vraag zonder eenduidig antwoord. En niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van tijd en moeite. Het is in ieder geval raadzaam je te verdiepen in deze vraag als je overweegt het te doen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die elk andere uitwerkingen hebben op het hout. Wij zetten een aantal opties voor je op een rij.

Niets doen

Misschien overbodig te zeggen, maar de makkelijkste optie is het douglashout niet te behandelen. Is helemaal geen probleem. Je krijgt dan wel te maken met vergrijzing van het hout als gevolg van blootstelling aan zon en weersomstandigheden. Dit proces kan al snel na plaatsing in de buitenlucht zichtbaar worden. Als je douglashout is vergrijsd, heb je altijd de optie om een houtontgrijzer toe te passen. Dit kan de natuurlijke kleur van het hout terugbrengen. Een andere mogelijkheid is beitsen met een dekkende beits.

Aan de bak: beitsen, oliën of schilderen

De andere optie is het hout wel te behandelen, maar waarom zou je dat doen en wat zijn dan de mogelijkheden? Met een behandeling van het hout, is de bloembak nog beter beschermd tegen weersinvloeden. Je kunt kiezen voor beits, olie, of verf. De meeste behandelmethodes zul je wel met een bepaalde frequentie moeten herhalen.

Beits

Beits trekt diep in het hout en beschermt van binnenuit tegen weersinvloeden. Beits zorgt voor een goede vochtregulatie in het hout, waardoor de mogelijkheid tot kromtrekken verder vermindert. Er zijn meerdere soorten beits die verschillende bescherming aan het hout bieden (bv. wel/geen bescherming tegen vergrijzing), dus kijk even goed welke je wilt gebruiken.

Olie

Een olie trekt diep in het hout. Het beschermt tegen weersinvloeden, accentueert de houtnerf en laat geen film (vetachtig laagje) achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. Ook hier geldt weer dat het aan te raden is je te verdiepen in de juiste olie met de eigenschappen die jij zoekt.

Verf

Verf hecht zich aan het oppervlak van het hout en zorgt voor een beschermlaag aan de buitenkant, maar trekt niet in het hout. Het hout wordt door de verf afgesloten en beschermt daarmee tegen vocht. Een nadeel is dat het vocht dat al in het hout zit er ook niet uit kan. Dit zou schimmelgroei en houtrot tot gevolg kunnen hebben. Het is belangrijk je bloembak eerst in de grondverf te zetten.

Bovenstaande opsomming geeft zeer beknopt een aantal eigenschappen weer van de diverse behandelopties. Als gezegd in de inleiding is het aan te raden je te laten informeren door een specialist op het moment dat je overweegt je bloembak te behandelen.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo, heeft u hulp nodig?